logo-bioboer
Voederhuisje

MAAK EEN VOEDERHUISJE VAN EEN MELKPAK

bijEen voederhuisje maken is al leuk op zich, maar als we dat met een gebruikt pak Ekoplaza houdbare melk doen, dan zijn we helemaal goed bezig.

WAAROM ZELF EEN VOEDERHUISJE MAKEN?

Voor de kleinere tuinvogels zoals roodborstjes, mussen, merels en koolmeesjes is het in de winter soms lastig om eten te vinden. Daar kunnen we ze natuurlijk een handje bij helpen.

We gaan zelf een voederhuisje voor de vogels in elkaar knutselen, om ze bij te voeren.

WAT HEB JE NODIG?

Ga je zelf een voederhuisje maken? Daarvoor heb je de volgende materialen nodig:

- Leeg pak Ekoplaza houdbare melk
- Stift of potlood
- Liniaal
- Schaar
- Lijm
- Takjes
- Een touw

MAAK EEN VOEDERBAKJE IN 6 STAPPEN

Stap 1:
Spoel het lege pak goed om, zodat de binnenkant schoon is. Zorg dat het pak aan de bovenkant dicht is. Dit kan met de plastic schroefdop of een plakbandje.

bij
Stap 2:
Teken op de zijkant van het melkpak een grote rechthoek of cirkel. Dit wordt het gat waardoor de vogels bij het voer kunnen. Je kunt dit aan één zijkant doen, maar natuurlijk ook aan alle kanten.

Stap 3:
Knip het figuur van stap 2 uit. Wees voorzichtig, zodat het karton niet indeukt.

bij
Stap 4:
Maak met de schaar een klein gaatje vlak onder de figuren die je hebt uitgeknipt. Hier steek je een takje over dwars doorheen. Daar kunnen de vogeltjes op zitten terwijl ze eten.

bij
Stap 5:
Je hebt nu de basis van het voederhuisje. Die kun je nu verder versieren met de takjes. Lijm de takjes aan de zijkanten en bovenkant van het pak, zodat deze er leuk uitziet voor in de tuin.

Stap 6:
Maak met de schaar 2 gaatjes aan de bovenkant van het melkpak. Hier haal je het touw doorheen. Daaraan kun je het vogelhuisje in de tuin ophangen.

bij
Veel plezier!

Download deze instructies

of

Terug naar thema vogels

In samenwerking met:

Vogelberscheming Nederland