logo-bioboer
Aqua en de bloemen

Groei zonnebloemen rond je moestuin

bijMet hun zonnige karakter zijn zonnebloemen een kleurrijke aanwinst voor iedere tuin. Maar hoe kun je zonnebloemen nu het beste zaaien, verzorgen en oogsten?

Mooi voor buiten en binnen!

bijDeze makkelijk te verbouwen eenjarige plant siert elke iedere tuin met zijn grote, gele bloemen, grote, bruine hart en frisse bladeren. Afhankelijk van de soort kunnen zonnebloemen 60 centimeter tot maar liefst 4,5 meter hoog worden. Het is dus belangrijk om de juiste soort voor de tuin of balkon te kiezen!

bijDe mooie bloemen komen ook binnen tot hun recht. Knip de bloem daarvoor met voldoende steel schuin af, het liefst in de ochtend voordat deze helemaal opent. Vervang het water in de vaas om de dag voor een langere en frisse uitstraling. Zonnebloemzaden zijn overigens erg lekker en gezond om te eten, ook de vogeltjes zijn er dol op!

bijZonnebloemen groeien snel en bloeien soms wel van juli tot oktober. In die tijd is het heerlijk genieten van die kleurige, knalgele kleuren om je heen. Gezien dat de zonnebloemen gedurende de dag met de zon meedraaien? Zo kijken ze ’s ochtends naar het oosten en ’s avonds naar het westen, leuk hè?

Zonnebloemen zaaien

Zonnebloemen zijn makkelijk om zelf te kweken. Aqua heeft een aantal goede tips voor je. Volg haar stappenplan voor het beste resultaat:

bij

1. Kies een goede plek

Omdat zonnebloemen behoorlijk hoog en groot kunnen worden, is het belangrijk de juiste plek uit te zoeken. Zonnebloemen houden niet van wind, dus je kunt de zaden het beste zaaien langs een heg of beschutting, de zijkant van een huis of achter een rij bomen.

De naam zegt het eigenlijk al. Zonnebloemen houden van veel zon overdag. Plant ze in het zonnigste plekje op in je tuin.

bijbij

2. Zaaien

Zaai de zonnebloemen uit op een zaaibedje in de volle grond. De beste tijd om dit te doen is van half april tot en met mei. Verspreid de zaadjes op de grond en schep er een laag aarde overheen.

bijbijbij

3. Uitplanten

Als de zaadjes van de zonnebloemen eenmaal ontkiemd zijn, schieten de planten al snel de hoogte in en ongeveer 5 à 6 weken na het zaaien zijn de planten klaar om uitgeplant te worden.

Let erop dat ze ongeveer 40 cm uit elkaar en zeker niet te diep geplant worden. Het gevaar bestaat dat de steel van onderen kan gaan rotten, waardoor deze niet zal groeien.

Plant niet teveel en te dicht op elkaar; hoe meer de zonnebloemen hun voeding moeten delen, hoe zwakker ze zullen zijn.

bijbijbijbij

4. Verzorgen

Zonnebloemen zijn makkelijke planten. Veel verzorging hebben ze niet nodig. Alleen het wekelijks vochtig houden van de grond (als het een tijdje niet heeft geregend) en afschermen of opbinden tegen de wind is vaak al voldoende.

bijbijbijbijbij

5. Oogsten

Als de zaden rijp en bruin worden en de reusachtige bloemen van de zonnebloem beginnen te hangen, is het tijd deze af te snijden. Knip de bloemen met vijf centimeter steel af en hang ze op hun kop in een geventileerde ruimte.

Om de zaadjes eruit te krijgen, laat je de kop van de bloem drogen.

En dan komt het leukste…. Wat ga je doen met het nieuwe zaad? Volgend jaar opnieuw planten, bewaren als wintervoer voor de vogels of gewoon zelf eten?

Veel plezier!


Terug naar thema bloemen!