logo-bioboer
Terra en haar bijenhotel

MAAK JE EIGEN BIJENHOTEL

bijEen bijenhotel is een plek waar wilde bijen eitjes kunnen leggen. Bijen leggen hun eitjes het liefst in ‘gangen', zoals in holle stengels van bamboe of riet. Ook gaatjes in hout zijn voor bijen geschikt om eitjes te leggen.

WAAROM ZELF EEN BIJENHOTEL MAKEN?

Zoals je hebt ontdekt kunnen de bijen wel wat hulp gebruiken. Nodig ze uit in je tuin! Een bijenhotel ziet er ook nog eens gezellig uit. Je kunt het zo groot en mooi maken als je zelf wilt. Bijen steken niet zo snel, dus je kunt gerust een bijenhotel ophangen in je tuin.

bij


BOUW EEN BIJENHOTEL IN 5 STAPPEN

1. Materiaal
Het is het makkelijkst om te kiezen voor holle takjes van planten, zoals bamboe en riet. Kies voor verschillende soorten en diktes, zo trek je verschillende soorten bijen naar je hotel en het ziet er leuk uit. Je kunt er ook voor kiezen om zelf gangen te boren in een blok hout, maar natuurlijk wel samen met een volwassene. Kies een harde houtsoort die niet snel verteert, zoals eiken, essen, kastanje of hazelaar. Kies voor een stuk hout van minstens 15 centimeter dik, zodat je diepe gangen kunt boren.

2. Gangen
De gangen in jouw bijenhotel moeten aan één kant dicht zijn. Als je holle takken gebruikt, zorg dan dat de achterkant van het hotel dicht is. Als je zelf gangen boort in hout, boor dan niet helemaal tot het einde door. Gangen tussen de 3 en 8 millimeter trekken de meeste bijen aan. De gangen mogen 3 tot 20 centimeter diep zijn. Zowel de gangen als de openingen moeten glad zijn, want aan ruwe gangen kunnen bijen hun vleugels beschadigen. Gebruik een scherpe boor en boor langzaam om zo min mogelijk splinters achter te laten.

bij
3. Muren
Je kunt de muren zelf maken met wat houten plankjes, spijkers en een hamer. Je kunt ook een houten kistje of kratje gebruiken. Het is wel belangrijk dat de muren een beetje waterdicht zijn, zodat de gangen van het hotel droog blijven.

4. Dak
De gangen van het hotel moeten droog blijven. Een spatje water is niet erg, maar wanneer te veel regen in de gangen komt, kunnen de eitjes doodgaan door schimmel. Zorg dus voor een mooi afdakje tegen regenwater. Het perfecte afdakje steekt een beetje uit, zodat het de regen tegenhoudt maar wel de zon doorlaat. Timmer zelf een houten puntdakje, of maak een afdakje van een oude dakpan.

5. Plek
Kies een geschikte plek uit voor je hotel, liefst tegen een muur waar het zoveel mogelijk zonlicht kan vangen en niet te veel wind. De hoogte van het bijenhotel is niet belangrijk.


Veel plezier met het bouwen van je eigen bijenhotel!Download deze instructies


of


Terug naar de bijen!